Futurisztikus furcsaság a Davinci első elektromos gépe

2021.07.19. 09:09

A 2013-ban alapított kínai Davinci Tech jó pár éve dolgozik már elektromos motorkerékpárján. Mostanra eljutottak a tanulmánytól a sorozatgyártásig, a végeredmény, a DC100 névre keresztelt gép pedig egészen furcsa, futurisztikus formát öltött, és technikája is érdekes.

A külsőt leginkább a teljes, mindent takaró burkolat teszi szokatlanná, kicsit olyan, mintha egy hatalmas guruló dobozon ülne a motoros. Ez rejti a villanymotort és az akkucsomagot, azoknak az állapotát, így egyebek mellett hőmérsékletét is figyeli az elektronika, de a fedélzeti kijelzőn a környezeti hőmérsékletet, valamint a motorkerékpár környezethez viszonyított helyzetét is láthatjuk. A gépet giroszkópos érzékelőkkel is felszerelték.

A DC100-at különféle vezetéstámogató funkciókkal is felszerelték. Ezek közül az egyik legérdekesebb az elindulást segítő megoldás: D-be kapcsolva kúszni kezd a gép, és álló helyzetből 7 km/h-ig gyorsul. Az elektronika észleli az emelkedőket és lejtőket is, így segít elkerülni a visszagurulást, valamint lejtmenetben szükség esetén fékez is. A könnyebb manőverezhetőség érdekében hátrameneti fokozatot is kapott.

Emellett nem maradhatott el a kipörgésgátló sem, az energiavisszanyerő-rendszer pedig kiguruláskor és fékezéskor is képes tölteni az akkumulátort, még ha nem is nagy mértékben. Ha pedig már aksi: a Davinci sem a villanymotor teljesítményéről, sem az akkupakk kapacitásáról nem közölt hivatalos adatokat. Annyit viszont tudni lehet, hogy dolgoznak egy gyorstöltési rendszeren, amellyel az üres akkut 15 perc alatt lehetne 85 százalékra tölteni.

A DC100-at már elő is lehet jegyezni, bár egyelőre csak Kínában nyitott a lehetőség. A jövőben viszont, ha minden a tervek szerint alakul, globális modell lesz belőle.