A Norton visszatérne a versenypályára

2021.07.20. 06:10

A márka arculatának fontos elemét adják a versenysikerek, amelyek ráadásul a Norton név értékét is növelik. Éppen ezért szeretnének visszatérni a versenypályákra a közeljövőben – erről a cég új vezérigazgatója beszélt a napokban. Robert Hentschel az elmúlt évek viszontagságai és a tulajdonosváltás után szeretné visszaadni a karaktert a Nortonnak.

d68f1288-6d6b-4c35-bb72-a6ca10380d27&h=485&w=735

A vállalat elődje, a Norton Motorcycles UK Limited jelenleg felszámolás alatt áll, helyét – és a márkanevet – az indiai TVS tulajdonában lévő Norton Motorcycle Co. Ltd. vette át. Viszont jelenleg még nagy erőkkel dolgoznak az érdemi induláson. Nagy lendülettel vetették bele magukat a munkába, toborzásba kezdtek, és egy ultramodern gyár is épül.

Hentschel ugyan pontos dátumokról még nem beszélt, annyit már elárult, hogy reményeik szerint már szeptemberben megkezdheti a működését a solihulli üzem, amely aztán évi 5-8 ezer darabos kapacitással működik majd. A tervezett modellstratégiáról az idén őszi EICMA motorszalonon számolnak be.

De nemcsak a leendő modelleket övezi nagy érdeklődés a Nortonnal kapcsolatban. Legalább ennyire fontos kérdés az is, hogy mi lesz azokkal, akik vettek a korábbi cég által gyártott V4SS sportmotorokból. Azok ugyanis elképesztően silány minőségűnek bizonyultak. Az újonnan felállt vállalat szeretné valahogyan kárpótolni az ügyfeleket, de javítani a gépeket lényegében lehetetlen.

Ezzel kapcsolatban Hentschel ismertette a legfrissebb álláspontot: meg kell várni, hogy mi lesz a csődeljárás kimenetele, és hogy milyen kártérítést ítélnek meg a vevőknek. Noha az új cég jogi értelemben nem tartozik felelősséggel, mégis szeretnének segíteni, eddig ez a támogatás az adminisztrációban, a kárpótlási igények benyújtásában való segítség formájában valósult meg. A V4SS tulajok számára emellett akár egyedi árat is megállapíthatnak az utódmodell megvásárlására. A típust ugyanis nem kaszálják el, viszont az alapoktól újratervezik.