DAB: kezdőknek csak prémiumot

2021.07.21. 10:56

Bemutatta első elektromos gépét, pontosabban annak tanulmány változatát a francia DAB Motors. A névadást nem gondolták túl: Concept-E-ként fut a prototípus, de ennél sokkal érdekesebb a technika, amit elképzelnek az elsősorban fiataloknak, friss jogsisoknak szánt motorkerékpárra.

Kissé talán a Husqvarna E-Pilent is megidézi a forma, amely az Outercraft dizájnstúdió bevonásával készült. A villanymotor egyébként 14 lóerőt tud, lítium-ionos akkucsomagja 51,8 voltos. Pontos kapacitásról, hatótávról és töltési időkről egyelőre nem szólnak a hírek.

Arról ugyanakkor igen, hogy egyáltalán nem a spórolásra törekedtek a DAB Motorsnál, amikor megtervezték a Concept-E-t. Elöl-hátul egyedi Öhlins futóműalkatrészeket kapott a koncepciógép, és a Beringer fékcuccok is felső polcos termékek. Ami a külsőségeket illeti, a súlycsökkentés érdekében ahol lehetett, szénszálas elemeket alkalmaztak.

Ilyenkor persze még nagy kérdés, mindebből mi jut majd el a sorozatgyártásig. De ha abból indulunk ki, hogy a DAB jelenlegi egyetlen modellje, az 500 köbcentis, egyhengeres benzines – amúgy Husqvarna-blokkos – LM-S bő 17 ezer euróról (több mint hatmillió forintról) indul, akkor sejthetjük, hogy a Concept-E-ből faragott végleges elektromos motorkerékpár sem lesz majd éppen olcsó.