Forradalmasítaná a villanymotoros közlekedést egy brazil startup

2021.07.30. 06:46

Az elektromos autózás és motorozás egyik központi kérdése a hatótáv, a másik pedig a töltési időtartam. Sokan talán azért ódzkodnak a legjobban ezektől a gépektől, mert egy hosszabb úton nem akarnak órákat dekkolni a töltőre akasztott gép mellett. Persze ma már egyre nagyobbak a hatótávok, egyes gyártók pedig dolgoznak a cserélhető akkumulátoros megoldáson is. A Yamaha, a Honda, a KTM és a Piaggio például közös szabványban gondolkodik, amely igazán megkönnyíthetné a közlekedők dolgát.

Most viszont egy brazil startup jelentkezett be, hogy forradalmasítsa a nullemissziós közlekedést Latin-Amerikában. Az Origem szintén a cserélhető aksiban látja a jövő nagy megoldását, egy videóban pedig azt is bemutatják, mennyire egyszerűen működhetne a rendszer, ha sikerül kiépíteni a szükséges hálózatot.

A motoros egyszerűen csak begördül egy csereállomásra – jelen esetben egy benzinkútra –, ekkor a motorkerékpár fedélzeti rendszere máris megteremti a kapcsolatot az állomással. Gombnyomásra kinyílik az akkufedél, ahonnan pontosan úgy lehet kiemelni az aksit, mintha csak egy táskát vennénk ki. A csereállomás is kinyit nekünk egy rekeszt, ahova betehetjük a merült egységet, majd ha ez megtörtént, kiemelhetünk egy telit.

Ez a rendszer természetesen még nagyon messze van a valóságtól, de Brazíliában már elkezdtek hasonló állomásokat telepíteni, és a tervekben szerepel a kiterjesztés más latin-amerikai országokra is. Közben saját villanyhajtású gépeit is fejleszti az Origem, állítólag több százezer kilométert tekertek beléjük változatos időjárási körülmények mellett. Céljuk tehát kettős: a cserehálózat létesítése mellett a járműgyártás felpörgetését is fontosnak tartják.