BREKR: tarolna a holland minimál

2021.08.02. 11:20

Egyszerű, minimalista villanyhajtású géppel forradalmasítaná az e-mopedezést a holland BREKR. Tavaly már elkezdték felépíteni magukat Németországban, Belgiumban és Hollandiában, idén viszont tovább terjeszkednének Európában. Ebben a Model B nevű moped lehet a fő eszközük – már amennyire mopednek nevezhetjük.

Jól látszik, hogy a tervezésnél törekedtek mindent a legegyszerűbben megoldani, az alumíniumváznak pedig a súlycsökkentésben is fontos szerepe van, egy átlagos benzinmotoros robogóhoz képest állítólag 10-30 kilogrammot sikerült megtakarítani. Ezen kívül kis túlzással két kereket, egy nyerget, világítást, futóművet és a technikát rejtő dobozt találjuk csupán a Model B-n.

A modell két, egyenként két kilowattórás, kivehető akkumulátort tud befogadni. Kétaksis üzemmódban 100-160 kilométeres hatótávot ígérnek a használat módjától függően, ha pedig csak egyet használunk, feleződik ez az érzék. A villanymotor teljesítménye 3,4 lóerő, de rövid ideig 5,4-et is képes leadni. Végsebessége 45 km/h, tehát kifejezetten városi használatra találták ki.

A BREKR Model B egyakkus kivitele 4500 euróról indul, míg a dupla akkumulátoros változat felára 1500 euró. Ez 1,6, illetve 2,1 millió forint körüli összeget jelent, ami nem kevés. Magyarországi forgalmazásról egyelőre nincs hír.