BRÉKING: Valentino Rossi visszavonul

2021.08.05. 17:39

Bejelentette visszavonulását a MotoGP élő legendája, Valentino Rossi. A 42 éves klasszis régóta érlelte már a döntést, most pedig a hétvégi Stájer Nagydíjat megelőző rendkívüli sajtótájékoztatón tudatta: az idény végén kiszáll a sorozatból.

46-valentino-rossi gp 7801 0.gallery full top fullscreen

Ez az előzmények ismeretében nem is igazán meglepő, hiszen a szezon első felében mindössze 17 pontot gyűjtött, legjobb eredménye egy tizedik hely volt, teljesítménye pedig nem győzte meg a Petronas-Yamaha SRT vezetését, és egy ideje már arról szóltak a hírek, nem szeretnének vele hosszabbítani 2022-re. Csapattársa, Franco Morbidelli egyébként negyvenpontos, és egy dobogó is szerepel a neve mellett.

Rossival kapcsolatban sokáig rebesgették azt is, hogy talán saját csapatában, a jövőre Ducatival induló Aramco VR46-ban köt ki – ezt a főszponzort képviselő szaúdi herceg is nagyon szerette volna. Végül azonban úgy fest, az ő szava sem volt elegendő, és az sem győzte meg, hogy ott jó eséllyel féltestvére, Luca Marini oldalán húzhatta volna a gázt.

MYMm  FER4883

Noha az utolsó néhány szezon már nem sikerült fényesen a Doktornak, azt azért nem lehet elvitatni tőle, hogy a valaha volt legnagyobb versenyzők egyike. Pályafutását dióhéjban összefoglalni szinte lehetetlen, de az önmagában is sokatmondó, hogy összesen kilencszer lett világbajnok, ebből hétszer a királykategóriában. Több mint 400 futamon indult, 115-öt meg is nyert, 235-ször állt dobogón, 65-ször indult pole pozícióból, a leggyorsabb kört 96-szor húzta be.

A 125 köbcentis géposztályban 1996-ban mutatkozott be, egy évre rá bajnok lett az Apriliával. A 250-eseknél első évében második, majd ott is aranyérmes, ugyanezt a sormintát követte az 500-asoknál is. 2001 és 2005 között legyőzhetetlen volt, pedig közben Hondáról Yamahára váltott, akkor sokan bolondnak nézték, mondván, otthagyja a győztes motort, de végül a Yamahával sem talált legyőzőre. Sokszor leírták már, de mindig visszakapaszkodott. Utolsó bajnokságát 2009-ben nyerte, legutóbb 2018-ban lett dobogós – éppen harmadik – a szezon végi összevetésnél.

02

Egy nagy kérdést tehát megválaszolt a Doktor, jövőre már nem láthatjuk a MotoGP-ben, a sorozat nemcsak egy kiváló versenyzővel, hanem egy hatalmas egyéniséggel is szegényebb lesz. De abban is biztosak lehetünk, hogy nem ül majd otthon a fotelban ezek után sem: egyrészt saját csapatát menedzseli, másrészt majd meglátjuk, hol talál magának újabb kihívást.