A Yamaha-főnök szerint Morbidelli a gyári csapatban folytatja

2021.08.09. 13:40

A Yamaha gyári csapatánál folytatja jövőre Franco Morbidelli. Hivatalosan ugyan még nem jelentették be, hogy az olasz motoros a Petronas-Yamaha SRT-től feljebb lép a 2022-es MotoGP-szezonban, a döntés már megszületett. Ezt nem más erősítette meg, mint Lin Jarvis, a Yamaha csapatfőnöke, aki az Asphalt and Rubbernek beszélt a változásokról.

Jarvis elmondta, hogy sokkal komplikáltabb lett ez az év a japán márka számára, mint amilyennek indult. Januárban volt egy erős felállásuk, a gyári csapatban Fabio Quartararóval és Maverick Viñalesszel, akik egyaránt kétéves szerződéssel rendelkeztek. A Petronasnál pedig Morbidellinek szintén két évre szólt a kontraktusa, Valentino Rossinak egy évre, további egyéves opcióval.

Mostanra ugyanakkor teljesen átrendeződött minden. A Doktor bejelentette visszavonulását – igaz, erre már lehetett számítani, hiszen a folytatást az eredményektől tette függővé, márpedig azok nem jöttek. Viñalesnek elege lett a Yamahából, így év végével lelép, maradt tehát a négyből két pilóta. Ahogy Jarvis fogalmazott, nem pánikoltak be a dolgok alakulásától. Ehelyett a gyári csapathoz viszik Morbidellit, így ott jövőre is erős párosuk lesz. A csapatfőnök szavaiból egyértelműen kitűnik, hogy a döntés már megszületett, csak a papírmunka van hátra.

Ezzel viszont előáll az a helyzet, hogy a Petronasnak egyetlen versenyzője sem maradt a következő idényre. Jarvis szerint közösen munkálkodnak majd a két ülés betöltésén, de nem lesz könnyű dolguk. Jelenleg a legtöbben már rendelkeznek szerződéssel, legközelebb 2023-2024-ben várható komolyabb keringő. Igaz, korábban már Razlan Razali, a Petronas főnöke is beszélt arról, hogy készek lehetőséget adni akár fiatal tehetségeknek is.