Sebességrekordra tör a Dnyepr

2021.08.11. 17:41

A Dnyepr talán idehaza is sokaknak ismerős, és még most is fel-felbukkan néhány példány a magyar hirdetőoldalakon. A kínálat alja is néhány százezer forintba kerül, a jó állapotú oldalkocsis MT-k akár 1,5 millió körül is megérhetnek. Az ukrán márka aztán sok nehézségen ment keresztül a Szovjetunió felbomlása után, ma pedig már a Delfast nevű startup rendelkezik a védjegyekkel. Most ráadásul sebességrekordra törnek a Dnyeprrel.

A Delfast székhelye ugyan az USA-beli Doverben található, de alapítói ukrán származásúak, így érthető a kötődés. Jelenleg a Delfast-Dnyepr elektromos prototípuson dolgoznak, amelynek nem kisebb feladata lesz, mint egy sebességrekord megkaparintása. Az idei Bonneville Speed Weeken futnak vele – a rendezvény most is tart, egészen péntekig –, ott is az „A” Omega kategóriában.

Nem az első csúcs lenne már ez a Delfast számára: honlapjuk jelenleg is büszkén hirdeti, hogy egy Guinness-rekorddal rendelkeznek. Övék a leghosszabb megtett táv egy töltéssel egy elektromos kerékpár nyergében: Vitalij Arhipkin több mint 367 kilométert gurult a Kijevi Velodromban 2017-ben. A mostani csúcskísérleten nem ő, hanem Szerhij Malik húzza a gázt a Delfast-Dnyepr prototípusnak.