Végleg kitiltották a motorokat a Pikes Peakről

2021.08.16. 06:39

Halhatatlannak hittük, a hegy mégis az életét követelte: hiába voltak már csak méterek hátra az újabb, elképesztő rekordig, Carlin Dunne tragédiája beárnyékolta a 2019-es Pikes Peak-i hegyi felfutót. Nem sokkal később felmerült, hogy a pálya annyira veszélyes, a motorok pedig oly sokat gyorsultak, hogy talán jobb lenne, ha nem is indulhatnának többé. Még abban a hónapban megszületett a döntés a következő évi kitiltásról. Azóta is lógott a levegőben a kérdés: egyáltalán visszatérhetnek-e, de most eldőlt: végleg vége.

A legendás Pikes Peak-i verseny szervezői ugyanis hivatalosan bejelentették: többé nem lesz motoros kategória a felfutón. Az elmúlt két évben rengeteg felmérést végeztek, szakemberekkel egyeztettek. Igyekeztek minden körülményt, minden szempontot figyelembe venni, és végül ezt érezték helyes döntésnek.

Fred Veitch, a szervezőbizottság megbízott elnöke kitért arra, hogy 1916 óta képezte szerves részét a hegyi versenynek a motoros kategória, ezért különösen nehéz volt meglépni ezt a tiltást. Mégis meg kellett tenniük. Ez egyben azt is jelenti, hogy a rekord Rennie Scaysbrooké marad, aki Apriliával hódította meg a csúcsot. Az elektromos motoroknál viszont már senki nem taszíthatja le a rangsor éléről a tragikus sorsú Carlin Dunne-t.