Szuperritka tűzoltó trike-ot restaurál egy orosz múzeum

2021.08.19. 11:05

Különleges és ritka gépet restaurálnak az oroszországi Petra Dubrava városában működő Motorworld múzeum szakemberei. A Kurogane Model 1 egy tűzoltó trike, amely először Japánban szolgált, majd Malajziából került elő. Most éppen a blokkot újítják fel.

A trike-nak azért is van komoly történelmi jelentősége, mert szépen beleilleszthető Japán motorizációjának történetébe. A szigetországban a huszadik század elején javarészt külföldről behozott motorkerékpárok voltak forgalomban. 1923-ban azonban természeti katasztrófa rázta meg Japánt: a nagy kantói földrengés és az azt követő szökőár szinte teljesen elpusztította Tokiót és Jokohamát, a helyzetet tűzvész is súlyosbította. Mintegy 140 ezer áldozatot követelt a szerencsétlenségsorozat.

Ezt követően merült fel az igény olyan járművekre, amelyek segíthetik az újraépítést, így jöttek képbe a trike-ok. Közben a japán kormányt is elkezdte foglalkoztatni a hazai motorkerékpár-gyártás megalapozása. Az importált motorokra komoly vámokat vezettek be, a cégek pedig nekiláttak mindenféle, éppen elérhető alkatrész felhasználásának.

A Kurogane gépeiben például főként Harley-Davidsonokból származó V2-esek dolgoztak. A járművek egy része katonai szolgálatot teljesített a második világháború idején, azt viszont nem tudni, ezekből a trike-okból mennyi készült, és azt sem, mennyi maradhatott fenn napjainkig. Egy biztos, az oroszok most megmentenek egyet.

Ebben az 1941-es gyártású Model 1-ben is valamiféle, nem tisztázott eredetű 1100-as V2-est találunk. A trike kezdetben hazájában szolgált a tűzoltóknál, majd Malajziában dolgoztak vele, de nincs információ arról, hogy mikor került át az országba. Az ugyanakkor látszik, hogy angol feliratok vannak rajta – ezek már vélhetően nem Japánban kerültek fel.

Mindenesetre jó látni, hogy megmentik az utókornak ezt a példányt – a muzeológusok kutatómunkájának köszönhetően talán hamarosan a teljes történetét is sikerül feltárni.

Forrás: Motorworld