Hivatalos: Viñales már idén sem versenyez többet a Yamahával

2021.08.20. 17:04

Véget ért a Viñales-teleregény, a Yamaha hivatalosan is bejelentette, az idei szezon hátralévő részében már nem tart igényt a spanyol klasszis szolgálataira. Az elmúlt hétvégén rendezett Osztrák Nagydíjra már nem is nevezték, mivel az azt megelőző futamon a vádak szerint szándékosan gyilkolta a technikát, így levezetve frusztrációját. Már akkor felmerült a kérdés, vajon láthatjuk-e még őt a gyári Yamaha nyergében, most itt a végleges válasz: nem.

maverick-vinales-yamaha-factor

Emlékezhetünk rá, hogy Maverick Viñales és a Yamaha MotoGP-csapata között nyár elejére romlott meg véglegesen és menthetetlenül a viszony, a spanyol arra panaszkodott, hogy nem érezte azt a bizalmat és támogatást, amit csapattársa, a vébé-éllovas Fabio Quartararo megkap. A konfliktus szerződésbontáshoz vezetett: eredetileg még jövőre is érvényes volt a két fél megállapodása, ám úgy határoztak, mindenkinek jobb, ha az idei szezon végén elválnak útjaik.

Ekkor sokan azt várták, hogy a folytatást már szép csöndben lehozzák, a megoldás ugyanis megszületett, a hátralévő futamokon Viñales hozza a tőle telhetőt, közben pedig a Yamaha is beleteszi a maga részét. Ez végül nem így történt, a spanyol pilóta nem tudta félretenni sérelmeit, a jelek szerint a csapat vezetése pedig megelégelte a feszültséget.

A Yamaha csapatfőnöke, Lin Jarvis a döntést azzal indokolta, hogy versenyzőjük megszegte ígéretét: korábban ugyanis arról biztosított mindenkit, hogy a hátralévő futamokat profihoz méltón végigcsinálja, és törekszik a legjobb eredményekre. Így egyelőre csak egy motorosuk maradt a folytatásra, igaz, Fabio Quartararo vezet a pontversenyben, és jó esélye van a bajnoki címre. Most gőzerővel dolgoznak azon, hogy megtalálják Viñales helyettesét – legalábbis a 2021-es szezon végéig. Jövőre ugyanis szinte biztosan, de még nem hivatalosan Franco Morbidelli ül át gyári gépre a Petronas-SRT-ről.

Az átmeneti időszakban a legfőbb esélyesnek Cal Crutchlow tűnik a gyári pozícióra. Maverick Viñales pedig nemrég aláírt az Apriliához, így jövőre az olaszoknál húzza a gázt.

Frissítés: a soron következő Brit Nagydíjon immár biztosan Cal Crutchlow ül a gyári Yamahán. Mivel ő az előző két versenyen éppen Morbidellit helyettesítette a Petronasnál, a szatellitcsapatnak most a helyettes helyettesét kellett megtalálnia. Ez a feladat a Moto2-ből előrelépő Jake Dixonnak jut.