Negyvenéves győzelmet ünnepel a Fantic

2021.08.31. 10:54

A Nemzetközi Motor Szövetség, vagyis a FIM 1981-ben alakította át az International Six Days Trial versenyeit, egyúttal International Six Days Endurónak nevezték el. Az olaszoknak abban az időben elég jól ment, hiszen 1979-ben Németországban, Neunkirchenben, majd 1980-ban a franciaországi Brioude-ban is nyerni tudtak. Ráadásul 1981-ben az új név alatt futó megmérettetésnek Olaszország adott otthont. Nem csoda hát, hogy ismét nyerni akartak.

A verseny végül olasz győzelemmel ért véget, most pedig a Fantic ennek a sikernek a negyvenedik évfordulóját ünnepli, pontosabban az akkor egy 125-ös Fantic nyergében diadalt arató Gualtierio Brissoni előtt tiszteleg. Az XE 125-ből készítették el a Six Days 40th Anniversary kiadást. Az akkori gépet és ezt az újdonságot egymás mellé téve azért jól látszik, mennyit változtak a terepgépek azóta – szinte csak a piros-fehér színkombináció, meg a sárga rajtszámalap maradt meg. És a nyereg végében látható kockás zászló-dizájn.

A vízhűtéses, egyhengeres 125-ös nem változott, továbbra is Mikuni karburátor eteti a nyolcadliteres kétüteműt. Maradt a teljesen állítható, 48 milliméteres KYB első villa, valamint a szintén KYB hátsó rugóstag is, és a Nissin nyergektől sem váltak meg. Eltérnek viszont az alapkiviteltől a féktárcsák, és a kipufogót is lecserélték.

A bemutatót az idei hatnaposra időzítették, amely jelenleg is zajlik – egészen véletlenül éppen Olaszország a házigazda. A Fantic a negyvenedik évfordulós különmodell mellett teljes palettáját kiállítja a paddockban.