Guy Martin már teszteli a sebességrekorder szörnyet

2021.09.06. 11:06

Nem bír magával Guy Martin, hiába, akit a sebesség egyszer megérintett, nem tud többé lejönni róla. Az egykori Man TT-klasszis idén már két rekordkísérletet is belengetett, tavasszal pedig már javában folytak a streamliner építési munkálatai. Mostanra egészen sokat haladtak vele.

A Rolls-Royce Gem helikopter-hajtóművel szerelt szörnyeteg kis sebességű tesztjei ugyanis megkezdődtek. Ez persze nem azt jelenti, hogy ilyenkor lépésben haladva próbálgatják a gépet, csak annyiról van szó, hogy 200 mérföld per óra, vagyis 320 km/h alatt maradnak. Ezek a próbák még az Egyesült Királyságban zajlanak.

Hogy ez miért számít kis sebességnek? Jelenleg Rocky Robinson a csúcstartó 376,363 mérföldes óránkénti sebességgel, vagyis 606 km/h-val. Guy Martin célja nem kisebb, mint megfutni a 400 mph-t, ez már 640 fölötti tempó lenne. Az első tesztek azt mutatják, hogy 50-60-as sebességtől kezdve már egész stabilnak bizonyult az 52-es Expressz névre keresztelt streamliner – az elindulást amúgy kiegészítő oldalkerekek segítették.

Magát a rekordkísérletet egyébként 2022-re tervezik, a helyszíne pedig a bolíviai Salar de Uyuni sós síkság lesz.