Visszavonul a kilencszeres krossz-világbajnok, Tony Cairoli

2021.09.17. 08:36

Befejezi pályafutását a szezon végén Tony Cairoli. A motokrossz Valentino Rossijának is nevezett, amúgy szintén olasz zseni kilenc világbajnoki címmel a háta mögött döntött úgy, hogy szögre akasztja a sisakot.

A szicíliai születésű Antonio Cairoli most 35 éves, a sportot pedig meglehetősen korán, hétévesen kezdte. Első komolyabb eredményeire 1999-ig kellett várni, akkor a juniorok között aratott győzelmet. A világbajnokságon 2004-ben kezdett menni, először az MX2-ben, ahol kétütemű 125-ösök és négyütemű 250-esek gyűrik egymást. Itt rögtön bronzéremmel zárt, majd rá egy évre bajnok lett a Yamahával.

2009-ben, immár kétszeres MX2-es bajnokként váltott MX1-re, azaz a tulajdonképpeni királykategóriára (450cc 4T és 250cc 2T). Zsinórban öt bajnoki címet nyert, csak az elsőt a Yamahával, mert közben a KTM-hez igazolt. A sorozatban hatodik világbajnokságát már akkor húzta be, amikor a szabályrendszer átalakításával a sorozatot átnevezték MXGP-re. Utoljára 2017-ben lett világbajnok, noha 2019-ben is nagyon jól ment neki, de sérülés miatt a szezon jelentős részét kihagyta.

És hogy mennyire nem arról van szó, hogy Cairoli fölött eljárt volna az idő, ezért kényszerűségből abbahagyja: idén is megvan még minden esélye a végső győzelemre, kilenc körrel a vége előtt harmadik helyen áll, de a listavezető, nála éppen tíz évvel fiatalabb szlovén Tim Gajser mögött kevesebb mint harminc pont a hátránya. Ha sikerül behúznia, azzal beéri a történelem egyetlen tízszeres bajnokát, a belga Stefan Evertst.

Aktív pályafutása lezárását követően sem szakad el teljesen szeretett sportágától, ugyanis a jövőben a KTM nagyköveteként tehetségek felkutatásában lesz fontos szerepe.