Tovább élesedik a csata a Superbike-ban

2021.09.20. 09:09

A Superbike-vébé katalán fordulója sem mellőzte az izgalmakat, tovább élesedett a bajnoki címért folyó harc. A hétvége rögtön meglepetéssel indult, hiszen a pole pozíciót – idén először, de pályafutása során 51-edszer – a BMW-s Tom Sykes happolta el a Toprak Razgatlioglu – Jonathan Rea páros elől.

933645

Az első futamot esőben teljesítette a mezőny, és újabb meglepetések születtek. Sykes hamar visszaesett, majd egy ideig úgy tűnt, hogy Rea-Razgatlioglu párharc lesz a győzelemért, de a Ducatik egyre komolyabb tempót diktáltak, a címvédő így egyre hátrébb került a sorban, török kihívója pedig az élről volt kénytelen kiállni műszaki hiba miatt. Végül a Ducati teljesen kisajátította a dobogót, Redding-Bassani-Rinaldi lett a végső sorrend. Rea negyedik helye azonban Razgatlioglu kiesése miatt kimondottan sokat ért.

A superpole verseny ugyanakkor a várakozásoknak megfelelően a vébé-éllovasok párharcát hozta az élen, noha lendületükből nyilván vesztettek, amikor az ötödik körben Davies és Mahias akadt össze úgy, hogy a futamot megszakították. Újraindítás után Bautista tudott befurakodni Rea és Razgatlioglu közé átmenetileg, de a török visszaelőzött, így Rea-Razgatlioglu-Bautista sorrenddel intették le az elejét.

A hétvége utolsó futama hármas karambollal indult, Lowes, Folger és Epis volt érintett, de még szinte fel sem ocsúdtunk a látottakból, amikor Sykes és Mahias bukott – előbbit eltalálta utóbbi motorja, eszméletét is elvesztette. Mahias azonnal odasietett Sykes-hoz, hogy ellenőrizze, minden rendben van-e. A versenyt ezúttal is megszakították, Tom Sykes épségéért pedig komolyan lehetett aggódni. A korábbi világbajnokot kórházba szállították, de ekkor már szerencsére magánál volt, és beszélt is. A legutóbbi hírek biztatóak, az orvosok szerint bár agyrázkódást szenvedett, a komolyabb sérülést megúszta. Ezzel együtt megfigyelésre bent tartották, a következő futamot alighanem kihagyja.

Az új rajtot követően Rinaldi igyekezett beleszólni a Razgatlioglu-Rea párharcba – sikerrel. A Ducati erejét kihasználva az élre állt, Rea pedig előbb róla, majd a yamahás riválisról is elkezdett leszakadni. Razgatlioglu egy időre ugyan még visszavette a vezetést, ám Rinaldi öt körrel a vége előtt megint előzött, és viszonylag magabiztos előnyt épített ki. A győzelmet nem engedte ki a kezéből, harmadiknak pedig a szintén ducatis Redding futott be. Rea-nek a hatodik hellyel kellett beérnie.

Mondhatjuk, hogy ez a hétvége egyértelműen a Ducatiról szólt a motorsportban, ugyanis a Superbike-ban Rinaldi három futamból kettőt nyert, az olasz márka összesen öt dobogós helyet szerzett. A MotoGP-ben Pecco Bagnaia szállította a győzelmet, míg Enea Bastianini harmadik lett.

Visszatérve a WSBK-ra: négy körrel a vége előtt kiélezettebb nem is lehetne a küzdelem a bajnoki címért, ugyanis Toprak Razgatlioglu 399 pontos, mindössze egy egységgel vezet a 398-cal álló Jonathan Rea előtt. De a jelenleg 339 pontos Scott Redding is odaérhet még a végelszámolásnál. Négy forduló van hátra, a program pedig elég sűrű: most hétvégén Jerezben, rá egy hétre Portugáliában folytatják.