Pert nyert a Piaggio a Peugeot Motocycles ellen

2021.09.21. 08:15

Első fokon pert nyert a Piaggio-csoport a Peugeot Motocycles ellen egy szabadalmi ügyben. Az olaszok azért fordultak a bírósághoz, mert szerintük a Peugeot háromkerekű robogója, a Metropolis túlzottan hasonlít az MP3-hoz, olyannyira, hogy egyenesen lekoppintotta annak kormányzási rendszerét.

Piaggio MP3
Piaggio MP3

A Piaggio szabadalma olyan megoldásra vonatkozik, amely lehetővé teszi a háromkerekű gép bedöntését a kanyarokban, hasonlóan a hagyományos motorkerékpárokhoz. Az MP3-nál a kanyardőlésről paralelogramma-lengőkarok gondoskodnak, míg a kerekeket kormányzáskor az autókéhoz hasonló trapéz forgatja el.

A Peugeot Motocycles ellen most Párizsban és Milánóban is pert nyertek. Franciaországban 1,5 millió eurós büntetést szabott ki a bíróság, emellett megtiltotta, hogy a Peugeot az országban olyan háromkerekű robogót gyártson, forgalmazzon, reklámozzon vagy importáljon, amely a Piaggio-csoport által szabadalmaztatott kormányzási rendszert használja.

Olaszországban szintén megtiltották az ilyen járművek exportját, importját, online és offline reklámozását. A bírósági ítélet kihirdetését követő 30 napon túl értékesített minden egyes példány miatt hatezer eurót kellene kicsengetnie a Peugeot-nak. Vissza kell továbbá hívniuk az olaszországi kereskedelmi forgalomból minden ilyen motorkerékpárt, erre 90 napjuk van, a mulasztás példányonként tízezer euróba fájna.

Mivel elsőfokú döntésről van szó, fellebbezésre még van lehetőség, bár nehéz elképzelni, hogy a bíróság álláspontja érdemben változna. A Piaggio-csoport korábban egy kínai gyártóval szemben is sikerrel lépett fel, akkor a Vespa Primavera klónja volt a középpontban.