Csodás versenymotorok kerülnek kalapács alá

2021.09.29. 08:44

Több mint ötszáz tétellel, köztük csodálatos és ritka motorkerékpárokkal, valamint egy halom, gyűjtők és veteránosok számára felbecsülhetetlen értékű alkatrészekkel rendezik meg októberben a Bonhams Autumn Stafford Sale árverést. Az aukción feltűnik egy sor kőkemény versenygép is, amelyek közül egyik-másik a Man TT-n vagy éppen a MotoGP-ben gyűjtötte a kilométereket.

A 24 versenymotor a Phil Morris Road Racing Collection részét képezte eddig. Van köztük öt olyan MotoGP-gép, amelyeket mostani tulajdonosuk közvetlenül a Paul Bird Motorsport Teamtől vásárolt – az istálló 2012 és 2014 között ment a királykategóriában Apriliákkal. Motorjait többek közt az idén a MotoE-ben is megforduló Yonny Hernandez, a legjobb eredményeit a Supersport-vébén elérő Broc Parkes, valamint Michael Laverty hajtották. Akadnak azért egykori Moto2 és Moto3 célszerszámok is a kínálatban.

Egészen másképp érdekesek és értékesek a néhai német filmkritikus, Hans Schifferle motorjai. Két szenvedélyét kapcsolta össze velük, hiszen sokszor éppen ezekkel a gépekkel jutott el a mozikba megnézni az alkotásokat, amelyekről aztán írt. Van köztük 1955-ös Bianchi Tonale, 1958-as Moto Guzzi Lodola Gran Turismo, vagy éppen 1959-es Horex Parilla Slughi.

A különleges motorkerékpárokért persze várhatóan csillagászati összegeket fognak kicsengetni. A MotoGP-gépek akár 70 ezer eurót, vagyis úgy 25 millió forintot érhetnek, de a becslések szerint Schifferle 1974-es Ducati 750 SS-e lehet a legdrágább, mintegy 150 ezer eurós, azaz bő 50 millió forintos értékével. Az árverések október 9-én indulnak.

Fotók: Bonhams