Az éllovasok drámáját hozta a Superbike-hétvége

2021.10.04. 08:38

A portugáliai Superbike-hétvége Jonathan Rea számára kezdődött jobban, a három szabadedzésen ugyanis ő volt a leggyorsabb, de amikor igazi tétje is lett a dolognak, az időmérőn három tizeddel megverte őt Toprak Razgatlioglu. Ez persze közel sem jelent egyet a futamgyőzelmekkel, de a török jó pozícióból várhatta a folytatást.

Fotó: WorldSBK
Fotó: WorldSBK

Az első versenyen ők ketten, Reddinggel kiegészülve el tudtak lépni a mezőnytől, kemény csaták zajlottak köztük, ám az ötödik körben jött a dráma: a futamot ekkor vezető címvédő elesett. Motorja szaltózott is párat – videó a WSBK hivatalos oldalán –, ő viszont a vizsgálatok alapján horzsolásokkal és zúzódásokkal megúszta – igaz, másnapi indulása nem volt száz százalékig biztos. Ezt követően Razgatlioglu és Redding előzgették egymást oda-vissza, a végén a török futott be elsőként.

A superpole versenyen bár a rajtnál Razgatlioglu még jól jött el, Rea és Redding kicsivel később megelőzte. Azonban a nagy megdöbbenés most sem maradt el: Jonathan Rea ismét az élen motorozva dobta el a motort, így kettőből kétszer nullázott, ez pedig a bajnoki versenyfutás szempontjából nagyon sokba kerülhet a végén. Közben azonban a BMW-s Michael van der Mark táltosodott meg, és előbb Razgatlioglut, majd az első helyért Reddinget nyomta le, és meg sem állt a győzelemig. Redding mögött Baz, Locatelli, Bautista volt a sorrend, Razgatlioglu csak hatodik lett.

A második főfutamnak ennek megfelelően a török a hatodik, az északír címvédő csak a tizedik helyről vághatott neki. Redding hamar megelőzte a pole-ból induló van der Markot, Rea pedig parádés felzárkózást mutatott be, az első kör végén már harmadik volt. Ismét összeállt a Rea-Razgatlioglu-Redding élboly, nagy csatákat vívtak, de Redding bele-belehibázott, így kicsit le is szakadt. Ha pedig már leszakadt Razgatlioglu motorjáról egy idom köszönt el hasonlóképpen, a Yamaha első kereke elvesztette a tapadás, csúnya bukás lett a vége. Rea innen már behúzta Redding előtt, a harmadikként befutó Baz viszont utólag elvesztette a dobogós helyét Bautista kilökéséért, helyére Locatelli lépett előre.

A hétvégét követően összességében – a bukás ellenére is – Razgatlioglu lehet elégedettebb, ugyanis 24 pontra növelte előnyét Rea előtt. Redding viszont a három második hellyel annak örülhet, hogy harminc pontra zárkózott a címvédőhöz képest, míg a listavezetőtől 54-gyel van lemaradva.