Déli-sarki túrával ünnepel a Royal Enfield

2021.10.14. 14:00

Fennállása százhuszadik évfordulóját ünnepli idén a Royal Enfield. Ilyen jeles alkalmakkor a legtöbb gyártó próbál valami különlegessel előrukkolni: új modellel, különkiadással, vagy legalább egy érdekes jubileumi fényezéssel. Ők viszont most másképp gondolták, és igyekeztek valami nagyszabásút kitalálni. Himalayan túraendurókkal veszik célba a Déli-sarkot.

enf

A 90 South: Quest for the Pole (nagyjából Déli szélesség 90 fok: sarki küldetés) novemberben rajtol, és két motoros teszi próbára saját képességeit, valamint a Himalayan tartósságát. Santosh Vijay Kumar és Dean Coxson egy 39 napos expedíciót teljesít majd. Az első három nap akklimatizációval telik, majd tizenkét napot töltenek a motorok szállításával, így elérik az indiai sarkkutató állomás a Ross-selfjégen.

Itt lépnek be a képbe a Himalayanok. Kumar és Coxson december 14-én rajtol el, immár a nyeregben ülve. 770 kilométeres útjuk végén elérik az Amundsen-Scott déli-sarki kutatóállomást, legalábbis, ha minden jól megy. Ezt december 21-ére tervezik. Azonban a teljes kihívásnak ezzel még nem lesz vége, innen – ismét autóval, a motorokat csak szállítva – el kell érniük az Union-gleccsert, hogy aztán onnan haza tudjanak repülni, rengeteg élménnyel gazdagodva.

Összességében tehát nem hangzik túl soknak az a távolság, amit motoron tesznek meg, de ne feledjük, nem aszfaltról, de még csak nem is valami közepesen combos terepről van szó. Havas-jeges körülmények között igazán nem lesz könnyű dolga a két motorosnak, ez már az előzetes videó alapján is egyértelmű.