Jedi: a sorkettes legyen veled

2021.10.14. 08:38

A Jedi szót leginkább a Csillagok háborúja világából ismerhetjük, de van ám egy ilyen nevű kínai motorgyártó is. Sőt, igazából meg is előzték George Lucas klasszikusát, ugyanis a Jinan Jedi Motorcycle Technologyt 1975-ben alapították, míg az első Star Wars-filmet 1977-ben mutatták be. De nem is ez a lényeg: eddig aligha hallottunk sokat a Jinan Jediről, leginkább belföldre dolgoztak, részben rendőrségi megrendelésre.

jedi-vision-k750-6164f4ec7095e

Most viszont itt a K750 Concept, amellyel akár a globális piacot is megcélozhatják. Az idomos sportmotor első ránézésre igazán futurisztikus formákkal operál, és az igazat megvallva egészen kellemes a vonalvezetése. Nincsenek viszont olyan extrém részletei, amelyek azt sugallnák, hogy túlzottan elrugaszkodott lenne, és távol állna a sorozatgyártástól.

A szokatlan külső meglehetősen szokványos műszaki tartalmat rejt. A 730 köbcentis sorkettes blokkot már eddig is használták modelljeikben. Nagyjából 70 lóerőt tud, csúcsnyomatéka 66 newtonméter, ami hozzávetőleg a Kawasaki Ninja 650 szintje, amit ugye sportmotornak látszó tárgyként emlegettünk. Bár a külső alapján inkább egy superbike-szintű technikát remélnénk, így is lehet majd jól motorozható a gép, nyilván a súlyától is sok minden függ majd. A vázat amúgy a Suter tervezte, a fék a Brembótól jön.

jedi-vision-k750-6164ec25eda30

A hírek szerint a Jinan Jedi K750 hamarosan eljut a sorozatgyártásig, a forgalmazást először Kínában kezdik meg. Utána azonban úgy hírlik, Ázsián kívül is vannak vele terveik.