Melyik a gyorsabb: az ikerturbós Lambo vagy a kompresszoros Kawasaki?

2021.10.15. 11:54

Gyorsulási versenyből sokféle van. Előfordul, hogy egymáshoz nagyon hasonló, valóban konkurensnek számító gépeket eresztenek össze, aztán elég gyakori a benzines-dízel vagy villanyos-belső égésű párharc. Na, meg a motorok az autók ellen. Most ebből a műfajból hozott össze egy izgalmasat a CarWow csapata.

lambo

Az autó ezúttal egy Lamborghini Huracán, de nem teljesen gyári specifikációval. A JM Imports megfújta két turbóval, így az alapból kiviteltől függően 580 és 640 lóerő közötti teljesítményből lett 1100, a csúcsnyomaték kereken 1000 newtonméter. Az 1450 kiló felgyorsítását pokoli sebességekre összkerékhajtást is segíti. Ezzel szemben a motorkerékpár egy gyári Kawasaki H2R, kompresszorral, 310 lóval, 165 newtonméterrel – mellé mindössze 214 kilogrammal.

Ha egy kicsit matekozni akarunk, akkor azt mondhatjuk, a Kawasaki minden kilogrammjára jut 1,45 lóerő, míg a Lamborghini esetében csak 0,75. Cserébe a motorosnak keményen kell egyensúlyoznia, hogy uralni tudja a szörnyet, az autóst viszont segíti a négykerékhajtás. És akkor most jött el a tippelés ideje: szerinted melyik nyerte a gyorsulási versenyt? Ha nem akarod végignézni a felvezetőt, akkor tekerj 4:10-hez, ott feszülnek egymásnak először, de lesz több futam is.