A végletekig kiélezett marad a Superbike-vébé

2021.10.18. 10:44

Nem dőlt még el a Superbike-világbajnoki cím sorsa, az utolsó versenyhétvégének is komoly tétje lesz. A mindent eldöntő fordulót Toprak Razgatlioglu kezdheti kényelmesebb pozícióból, de a harmincpontos előny gyorsan elolvadhat.

scott-redding-aruba-it-racing-

A mögöttünk hagyott hétvégén az argentin futamot rendezték, az első rajtkockát Scott Redding szerezte meg. Nem tartott sokáig az öröme, az első futamon a két bajnokaspiráns gyorsan megelőzte, majd be is takarózott a Ducatival. Razgatlioglu és Rea elhúzott, a török yamahás meg is nyerte a versenyt, a dobogóra még Rinaldi fért oda.

A sprintversenyen szintén Razgatlioglu rajtolt a legjobban, de aztán megkapta a nyakába Scott Reddinget, Jonathan Rea kissé leszakadva követte őket. A címvédőnek nem is igazán volt esélye a győzelemre, török riválisa magabiztosan motorozott, ám Redding a hajrában körről körre lopódzott egyre közelebb. Az előzésre egyetlen esélye volt, becsülettel megpróbálta, ám végül Razgatlioglu visszaverte a támadást. Nagyon szoros befutóval ért véget a sprint, mindössze 0,046 másodperc volt az első kettő között, Rea lett a harmadik.

toprak-razgatlioglu-pata-yamah

A második főfutamon Jonathan Rea jelezte erőteljesen, hogy nem tett még le a bajnoki cím újbóli megvédéséről. Többször is támadni tudta Razgatlioglut, végül előtte is tudott maradni néhány körre. Mikor a török visszaelőzött, Rea megkapta a nyakába a Reddinget lenyomó Bassanit, majd ismét Redding kapaszkodott fel, sőt Rea-t is előzte. A folytatás is hatalmas csörtéket hozott, amiből Redding jött ki a legjobban, a sprintversenyen már mutatta előjelét annak, hogy benne van egy győzelem, ezúttal meg is lett. Rea végül megelőzte Razgatlioglut, így egy kicsit faragott hátrányából az összetettben.

Az utolsó körre, az indonéz hétvégére ennek ellenére a török kihívó készülhet bizakodva, jelenleg harminc pont az előnye Rea-vel szemben, 531-501 az állás, közben Redding már matematikailag is kiesett a versenyből. És hogy a harminc egység sok vagy kevés? Ha ennyire közel végeznek egymáshoz a riválisok, akkor elég sok, mondhatni behozhatatlan. Ha viszont azt vesszük, hogy még hatvan pontot lehet szerezni, és egy-egy műszaki hiba vagy bukás villámgyorsan átírhat mindent, akkor kevés.