A motorozás nem is ANNYIRA veszélyes

2021.10.21. 09:14

Gyakori téma, hogy motorozni mennyire veszélyes vagy mennyire nem az. Mindenesetre az biztos, hogy az utasokat körülölelő nagy fém karosszéria híján a közlekedés védtelenebb résztvevői közé tartoznak. A US National Trauma Data Bank kutatása szerint viszont vannak azért jóval komolyabb sérülésveszéllyel járó tevékenységek.

CYmhb-mUQAErH8B

Azt állapították meg, hogy ezer motorozással töltött órára 0,14 sérülés jut, míg például ugyanennyi lovaglásra 0,49 sérülés esik. Ezek 37 százaléka a felsőtestet sújtja, különös tekintettel a mellkasi zónára és a gerinc felső részére, míg ötödrésze fejsérülés. A sérültek egynegyede intenzív ellátásra, tizede műtétre szorul. A síelés is veszélyesebbnek bizonyult a motorozásnál, de itt konkrét számokat nem közöl a kutatást szemléző Visordown.

Ahogy egyébként arra sem térnek ki, hogy a motorozás alatt itt csak a közlekedési formát értik, vagy különféle versenyeket, akár gyorsasági, akár terepmotoros szakágakat is belevettek-e a kutatásba. De nyilván a lovaglásnál sem mindegy, hogy szabadidős ügetésre vagy versenyhelyzetben folytatott vágtára gondolunk.

A kutatási eredményektől függetlenül továbbra is érvényes, hogy a megfelelő ruházat és a normális bukósisak elengedhetetlen, csakúgy, mint a körültekintő közlekedés.