Aegis Rider: megmutatja, hogyan kanyarodj

2021.10.25. 10:12

Sok mai autóban már alkalmaznak head-up displayt, kategóriától függően pedig a kiterjesztett valóság technikáját használva mutatja például a navigáció információit, a helyes utat. Hasonlóra képes a motorosoknak szánt Aegis Rider is, csak éppen itt a biztonságos kanyarívet vetíti elénk a rendszer.

Screenshot 2021-10-22 at 14.49.28.png

Gyakorlatilag olyan az egész, mintha egy videójátékkal játszanánk: nemcsak az ívet rajzolja meg, hanem azt is mutatja, ha esetleg túl gyorsan közeledünk a kanyarhoz, és azzal a tempóval nem lehetne kellő biztonsággal elfordulni. Ráadásul az esetlegesen veszélyt jelentő tényezőket, objektumokat is megjeleníti.

A szabadalmi ábra szerint nagyjából úgy áll össze a rendszer, hogy a műszeregység fölötti részen kapnak helyet a szenzorok, ezekhez csatlakozik egy központi egység, maga a megjelenítő pedig a sisakra kerül. Vannak persze aggályok, főként hogy mennyire szabad vagy érdemes a technikára hagyatkozni, mi van, ha mondjuk éjszaka feltűnik az íven egy olyan akadály, amit a rendszer nem jelez előre. Persze az ilyesmitől függetlenül a vezetőnek figyelnie kell, felülbírálnia, ha szükséges.

Screenshot 2021-10-22 at 15.21.32.png

Másfelől azért hasznos is lehet ez a megoldás, egyrészt segíthet észben tartani, hogy a motort kanyarban bedöntve bizony átlóghat a fejünk a szembejövő sávba, ahol autó érkezhet. Bár az utak felhordásos, széttöredezett szélén biztosan nem segít semmilyen kiterjesztett valóság. Megint más kérdés a célközönség: a rutinosabbak jó eséllyel nem pörögnek rá, a hétvégi motorosok pedig aligha akarnak erre költeni.