Fabio Quartararo a MotoGP új világbajnoka

2021.10.25. 11:02

Világbajnokot avattak hétvégén a MotoGP-ben: Fabio Quartararo élete első vébécíme egyben Franciaország első aranyérme a gyorsaságimotoros-világbajnokság történetében.

quart 1.big

Pedig a hétvége nem indult túl jól a yamahás Quartararo számára, ugyanis csak a tizenötödik rajthelyet szerezte meg az időmérőn, konkrétan nem jutott be a Q2-be, a kvalifikáció második szakaszába. Eközben viszont legfőbb riválisa, Pecco Bagnaia a pole pozícióból indulhatott.

A versenyen is sokáig úgy festett, hogy a bajnokavatás legalább a következő futamig elnapolódik. Bagnaia vezetett, Quartararo pedig ugyan felküzdötte magát az ötödik helyre, de ez nem lett volna elegendő, hogy matematikailag is bebiztosítsa a végső sikert. Sőt, a harmadik helyig is felkapaszkodott, de az utolsó körben Bastianini megbillentette, így visszacsúszott a negyedikre.

Csakhogy ekkor már Bagnaia nem vezette a versenyt, öt körrel a vége előtt ugyanis elesett. Kemény első és közepes hátsó keverékkel ment csapattársához, Jack Millerhez hasonlóan, amit ugyan nem bánt meg, de megfizette az árát. Magát a versenyt egyébként Marc Márquez nyerte, ez pedig nagyon nagy siker volt mind a spanyol klasszis, mind a Repsol Honda számára, de a figyelmen osztoznia kellett nemcsak Quartararóval, hanem az utolsó hazai nagydíját teljesítő Valentino Rossival is.

A hétvégi versenyről természetesen a már megszokott átfogó elemzéssel is jelentkezik Guld Péter kollégánk.