Normális bukósisakot hatezerért?

2021.11.17. 06:48

Ha feltennénk a kérdést, hogy mennyiért lehet legolcsóbban viszonylag normális minőségű, biztonságos bukósisakot venni, a legtöbb tipp alighanem jócskán túlszárnyalná a hatezer forintot. Ez alapvetően így is van, a Nemzetközi Automobil Szövetség, vagyis az FIA azonban elindította a Safe and Affordable Helmet Programme nevet viselő kezdeményezést, amely azok számára is közelebb hozná a biztonságos közlekedés lehetőségét, akik nem tudnak súlyos tízezreket költeni.

Elsősorban a forró és magas páratartalmú éghajlati viszonyok mellett közlekedőket célozták meg, ugyanis azt mondják, a felmérések szerint a világ motorosainak mintegy nyolcvan százaléka ilyen körülményekkel szembesül a mindennapok során. Ez első hallásra igen magas aránynak hangzik, de ha belegondolunk, Ázsia, Latin-Amerika, valamint Afrika külön-külön is komoly részt hasíthat ki ebből.

Az FIA a megfelelő hírverés érdekében felkért néhány Formula-1-es pilótát, hogy egy-egy sisakdizájnnal járuljanak hozzá a projekthez, de persze a bukókat nem saját hatáskörben akarta elkészíteni a szövetség. Ehelyett inkább megegyeztek az NZI-vel, hogy készítsenek olyan sisakot, amely megfelel az ECE 22.05-ös követelményeknek, jól szellőzik, így forró és párás időben is elviselhető, és megvehető 20 dollárért (szűk 6500 forintért).

Ez utóbbi azért elég szigorú feltétel, ennyiért nemigen találunk a piacon rendes bukót, mindenesetre az NZI megcsinálta, és Mexikóban egy kampány keretein belül több ezret ki is szórtak belőle. A Michael Schumacher családja által életre hívott Keep Fighting Foundation például 2600 darabos felajánlással járult hozzá a sikerhez. Az FIA nem titkolt célja, hogy az olcsó sisak terveit elérhetővé tegye minden olyan gyártó számára, amelyik szeretne csatlakozni a programhoz.