Világmegváltó villanymotor – Kenyából

2021.11.19. 12:40

Olcsó és praktikus közlekedési eszköz, ami forradalmasíthatja a közlekedést Afrikában – nagyjából ezzel a jelszóval vágott bele új projektjébe az Opibus, felhasználva a legnagyobb svéd egyetemek kutatási eredményeit. A skandináv gyökerekkel rendelkező vállalat Kenyában hozott létre egy nagy központot, itt képzelik el a tervezést és a gyártást is.

Az Opibus elektromos motorkerékpárja meglehetősen minimalista formatervet tudhat magáénak, és a fotók alapján nem a finom részletek és a minőségi kidolgozás jut először eszünkbe. Nyilván nem is dizájnnagydíjakat szeretnének vele nyerni, sokkal inkább az a cél, hogy minél szélesebb körben elérhetővé tegyék a zéró emissziós közlekedés lehetőségét.

Ami a technikát illeti, 90 km/h-s végsebességre képes az Opibus 12 lóerős villanygépe, miközben az ígéretek szerint úgy 200 kilométert tud megtenni egy töltéssel. Ez azért nem hangzik rosszul, egészen használható alternatívát jelent a külföldről nagy mennyiségben importált, hagyományos hajtású használt gépek helyett. Az aksik ráadásul könnyen kivehetők és cserélhetők, tehát a töltés nem feltétlenül jelent időveszteséget.

A szögletes, tanknak látszó elem valójában egy zárható tárolódoboz, ami elnyeli a legszükségesebb holmikat. A digitális, de viszonylag minimalista kijelző a sebességen és a fordulatszámon kívül adatot szolgáltat a töltöttségről is, valamint a fényszóró is ledes. Mindezt szándékuk szerint 1300 dolláros áron, azaz bő 400 ezer forintért adják, előrendelni már lehet, az első példányokat 2022-ben szállítják le.