Előkerült a legelső Triumph prototípus

2021.12.07. 12:24

A Triumph történetének nagyon érdekes és értékes darabkája került most elő. Egy 1901-es motorizált kétkerekű, a márka legelső ilyen prototípusa. A különlegességre a veterán Triumph-okat gyűjtő Dick Shepherd bukkant rá, ő is újította fel. December közepén menet közben is megcsodálhatják a gyári múzeum látogatói.

A prototípus egy Triumph biciklin alapszik, azt szerelték fel a belga Minerva által biztosított motorral. Mellesleg utóbbi vállalat már rég megszűnt: egy Belgiumban letelepedett fiatal holland alapította a 19. század végén. Kerékpároktól a motorizált bicikliken át az autókig jutottak, de a harmincas évek válsága keménye földhöz vágta őket, 1938-ban befejezték működésüket.

Shepherd egy közelmúltban elhunyt barátjának közvetítésével jutott hozzá a történelmi Triumph-hoz, amelyhez tartozott egy 1937-ből származó dokumentum is – ebből fontos műszaki információk mellett a jármű eredetére és eredetiségére is fény derült. A motorszám is összhangban van az eredeti papírokban szereplővel, így megkérdőjelezhetetlen az első Triumph prototípus értéke és egyedisége.

A Triumph 120 éves történetét ünneplő kiállításon közvetlenül a nemrég legyártott, egymilliomodik Hinckley-ben készült motorkerékpér mellett lesz látható. A Triumph Factory Visitor Experience program keretein belül pedig több mint száz év után újra motoroznak is majd vele.