Motoros rendőrök három keréken

2021.12.07. 08:09

A White Motorcycle Concepts nevével nem olyan régen találkoztunk először. A WMC250EV nevű elektromos gépük meglehetősen szokatlan formájú, és technikája sem mindennapi. Igaz, nem is sorozatgyártásra szánják, hanem a villanyhajtású motorkerékpárok sebességrekordjára törnek. Azt azonban már annak leleplezésekor sem titkolták, hogy hamarosan valami mással is előrukkolnak.

Ez most történt meg, ugyanis bemutatták a WMC300FR-t: egy háromkerekű robogót, amely kifejezetten a rendőröknek készült. Ránézésre akár ismerős is lehet, ugyanis a Yamaha Tricity 300-at vették alapul. Az ülés mögötti részre szerkesztettek két 56 amperórás lítium-ionos akkumulátort Ego Power+ fantázianévvel. Ezek könnyen cserélhetők, a hozzájuk tartozó gyorstöltővel akár hatot is lehet egyszerre amperrel pumpálni.

A hagyományos benzinmotort egy elektromos egység támogatja, amelynek elsősorban gyorsításnál érezhetjük a hatását, de nagyobb sebességnél is besegít. A szén-dioxid-kibocsátást állítólag ötven százalékkal csökkenti a hibrid rendszer, és a robogó profitál a V-Air vagy Venturi-csatorna nevű légcsatornából is – ez utóbbi a WMC250EV rekordgéphez hasonlóan a motoros alatt, a jármű testének közepén vezeti át a levegőt. A WMC300FR amúgy a Tricity technikáját használja a kerekek dőléséhez, a kanyarodáshoz.

A hibrid robogót Northamptonshire rendőrségével együttműködésben fejlesztették, a folyamatban fontos szerepet kapott a helyi rendőrkapitány, Nick Adderley is, aki mellesleg a brit motoros rendőrök vezetője.