A Honda, amit még Rossi sem kaphat meg

2021.12.15. 10:50

Amikor Valentino Rossi élete utolsó MotoGP-futamát teljesítette Valenciában, hatalmas showműsor kerekedett a búcsú köré. Többek közt láthattuk a Doktort annak a kilenc motornak a gyűrűjében, amelyekkel kilenc világbajnoki címét szerezte. Volt ezek között egy olyan gép, amely egészen különleges Rossi számára, mégsem kaphatja meg.

rossi-9-bikes

Arról a Honda NSR500-ról van szó, amellyel első királykategóriás világbajnoki címét szerezte 2001-ben, a második esztendőben, amelyet ebben a géposztályban töltött el. Ráadásul ez volt a kétütemű ötszázas gépek érájának utolsó éve, vagyis Rossi lett ennek a korszaknak az utolsó királya. Érthető, hogy ezt a motort mindig is szerette volna a gyűjteményében tudni.

Azt mondja, egyszer már úgy volt, hogy hamarosan megérkezik otthonába az NSR, elő is készítették neki a kitüntetett – és természetesen fűtött – helyet, de végül soha nem ért oda. Rossi azóta is beszélt már a Honda csapatfőnökével, Alberto Puig-dzsal arról, hogy ha mást nem is, de ezt az 500-ast mindenképpen adják neki. Hiszen úgy érzi, ez a motor az övé. Becsszóra megígérte, hogy jó helye lesz nála, csak végre gondolják meg magukat.

Rossi-NSR500

Puig nem akart részletekbe menően beszélni a körülményekről, és arról, miért nem kerülhetett Rossihoz a motor. Annyit viszont elárult, hogy a Hondának is nagyon fontos a gép, és kiemelt helyet foglal el a múzeumban. A márka nagyon büszke a bajnoki címeire, köztük azokra is, amelyeket a Doktorral együtt nyertek meg. Az NSR500 tehát egyelőre biztosan a Hondánál marad.