Európában is kapható lesz a Damon csodamotorja

2021.12.20. 14:06

Érdekes megoldásokkal, így például menet közben, elektromosan állítható üléspozícióval, 360 fokos kamera- és radarrendszerrel, meg persze elképesztő menetteljesítmény ígéretével mutatta be tavaly év elején a kanadai Damon története első modelljének, a Hypersportnak a tanulmány-változatát. A hangzatos ígéretek sokakból kételkedést váltottak ki, a Damonnál viszont kitartanak az elmondottak mellett, novemberben be is jelentettek, hamarosan gyárépítésbe fognak.

Most itt az újabb nagy ígéret: nem érik be az észak-amerikai jelenléttel, rámozdulnak az európai piacra is. Jay Giraud, a márka társalapítója és egyben első embere szerint a kontinens sok lehetőséget tartogat a számukra, ők pedig szeretnének élen járni az e-mobilitás, a technológia és a biztonság területén egyaránt. Megpróbálják kihasználni, hogy Európában a szabályozások egyre inkább az elektromos járművek felé terelik majd az embereket.

A Hypersportra egyébként egy ideje már vesznek fel előjegyzéseket, és úgy tudni, mintegy 46 millió dollárnyi megrendelés be is futott hozzájuk. Ezt további 30 millió forintnyi befektetéssel megtoldva máris elkezdtek megágyazni második modelljüknek. A Hyperfighter Colossus – a nevéből nem nehéz kitalálni – egy meztelen gép lesz, természetesen a Hypersport technikai alapjaival.

A csúcsmodell persze a sportgép maradna. Annak 320 km/h-s végsebességéhez és 320 kilométeres hatótávjához képest a naked visszafogottabb lesz. A 200 lovas teljesítmény és a három másodperces nulla-száz ugyan változatlan, de a csúcssebességet 270-re korlátozzák, míg a hatótáv 230 kilométer körül alakulhat. Ehhez Öhlins futómű és Brembo fékek társulnak.

Na persze, ezek még mindig csak ígéretek. Majd meglátjuk, végül mit tudnak beváltani belőle a kanadaiak, és mennyire találják a helyüket a jövőben az európai piacon.