Mégis a MotoGP-be mehet a Superbike világbajnoka

2021.12.21. 13:34

A Superbike történetének első török világbajnoka lett idén Toprak Razgatlioglu, miután letaszította a trónról az évek óta regnáló királyt, Jonathan Rea-t. Razgatlioglu jó formája nyomán már év közben felröppentek a hírek, hogy a MotoGP-ben köthet ki, ám a kedélyeket egyértelműen lehűtötte a nyári szerződéshosszabbítás. Ősszel aztán maga a török klasszis is elismerte, hogy hamarosan privát teszteken vezeti a Yamaha királykategóriás versenygépét. Most úgy fest, nem áll meg ennyinél.

cq5dam.web.2000 low

Mint kiderült, nem is egy, hanem több teszten lesz alkalma a Yamaha M1 nyergébe ülni. Cal Crutchlow segíti majd a munkáját. Razgatlioglu ugyanakkor azt is elhintette, hogy reméli, már 2023-ban bemutatkozhat a MotoGP-ben, noha elsősorban a Superbike-ra koncentrál. Mivel 2023 végéig a WSBK-hoz köti a szerződése, az első gondolatunk az lehet, hogy szabadkártyával teljesít néhány futamot a gyorsasági-vébén, de persze az sem kizárt, hogy kiokoskodják a teljes váltás módját.

Legutóbb ugyebár azzal érvelt a török a maradás mellett, hogy mindent a Superbike-világbajnoki cím megszerzésének vet alá. Ezzel utasította el a Petronas-SRT (jövőre már WithU RNF Racing) ajánlatát. Azóta a korona már zsebben, talán hamarabb is sikerült behúzni, mint azt akár ő, akár menedzsere, Kenan Sofuoglu hitte volna. Így könnyen a MotoGP felé fordulhat az érdeklődésük.

Az érdekes kérdés jelen pillanatban az, hogy miként tudna helyet szorítani neki a Yamaha királykategóriában. Ott van ugyanis a japánoknak az aktuális világbajnok, Fabio Quartararo, aki ráadásul igen fiatal is. Az ő megtartásáért nyilván mindent megtesznek majd. Hozzá csatlakozik Franco Morbidelli, akitől hasonlóképpen sokat várnak. A Yamaha kettes számú alakulatánál, a WithU RNF-nél pedig a tapasztalt Dovizioso és a zöldfülű Darryn Binder párosa vág neki a 2022-es szezonnak. Mindketten 1+1 éves szerződést kaptak, de a nagyobb esély Binder helyére mutatkozik. Meglátjuk.