Kupát nevezhetnek el Rossiról a MotoGP-ben

2021.12.30. 11:39

Világszerte motorsportrajongók millióiban ejtett sebet Valentino Rossi döntése, miszerint az idei szezon végével szögre akasztotta bukósisakját, és elköszönt a gyorsaságimotoros-vébétől. Nem kérdés, a neve hatalmas arany betűkkel íródott be a sportág történelemkönyvébe, és mivel jövőre már saját csapata lesz a királykategóriában, esélyt sem ad arra, hogy a feledés homályába vesszen. De a sorozat promótere, a Dorna is tisztelegne a Doktor előtt.

valentino-rossi-award

A hírek szerint ugyanis valamiféle kupát neveznének el Rossiról, de egyelőre nem tudni pontosan, miről lehet szó. Mivel a futamgyőzelemért, a dobogós helyekért, vagy éppen a pole pozícióért már most is jár az elismerés, valami más lesz a megoldás. Állítólag háromesélyes a dolog: a leggyorsabb kör, a legtöbb előzés, vagy a versenynap legjobb teljesítménye érhet Vale-kupát – vagy nevezzék is bárhogy a különdíjat.

A leggyorsabb kör kézenfekvő lenne, hiszen a királykategóriában éppen Rossi büszkélkedik a legtöbbel, összesen 76-tal. Ha minden géposztályt figyelembe veszünk, akkor 96-szor futotta meg a leggyorsabb kört, és csak a legendás Giacomo Agostini van előtte 117-tel. Ebben az esetben minden verseny után kiosztanák a díjat.

A legtöbb előzés szintén stílszerű lehet, ugyanis emlékezhetünk rengeteg kőkemény csatára, amiből a Doktor győztesen jött ki. Ha végül ilyen díjat hoznak létre, azt majd az a versenyző kaphatja, aki a teljes szezon alatt a legtöbb pozícióharcot nyeri meg, vagyis ezt évente csak egyszer adnák át. Végül pedig a nap versenyzője elismerés szintén egy hétről hétre odaítélt trófea lenne – a Forma-1-ben jelenleg is van hasonló, ott a nézők szavazatai döntenek a győztesről.

Mindenesetre idő még van a szezonkezdésig, így ha valóban fontolgatja a Rossiról elnevezett díj megalapítását a Dorna, nem fogják elkapkodni a bejelentést. Az új szezon az előzetes versenynaptár szerint március 6-án rajtol Katarban.