Ilyen lesz a Yamaha Ténéré 700 Raid

2022.01.19. 10:18

Az őszi EICMA szalonon mutatta meg először teljes pompájában a Ténéré 700 tereporientáltabb változatát, a Raidet a Yamaha. Akkor még csak prototípus volt, azóta viszont folyamatosan reszelgetik, és lassan elkészül a sorozatgyártásra érett változat. Most kiszivárogtak ennek szabadalmi képei.

Az jól látszik ezeken is, hogy a műfajhoz illően teljesen új, nagyobb tankot szerkesztettek a Raidre, a sima Ténéré 16 literéhez képest itt nagyjából 20-at várhatunk. A nyereg sokkal jobban felnyúlik a tankra, ezzel tágabb mozgásteret ad a motorosnak a megfelelő pozíció megválasztásában. Igazítottak továbbá az oldalsó műanyag elemeken is.

Úgy fest viszont, hogy elengedték a prototípuson látott emelt sárvédőt, bár felárért jó eséllyel kérhető lesz, egyébként viszont maradt az alapmodelléhez hasonló alacsony megoldás. Eltűnt továbbá a prototípuson látott Akrapovic kipufogó, a Raid dobja inkább az alap Ténéré sajátjához mérhető. Vannak viszont szélesebb lábtartók, új markolatok, valamint az alsó védőlemezen is dolgoztak.

A képekből nem derül ki, de az eddigi információk szerint a CP2-es blokk alapjaiban változatlan marad, legfeljebb motorvezérlőből kap majd újat, és egy nagy igénybevételre méretezett Rekluse kuplungról is szóltak az ígéretek. A futómű hosszabb rugóutakat és több állítási lehetőséget kínál. A részletekre ugyanakkor még várni kell.