Állítható szélességű ülésen dolgozik a BMW

2022.01.20. 09:09

A kényelmesebb motorozás jegyében állítható szélességű nyerget fejleszt a BMW, a kapcsolódó terveket már be is nyújtották a szabadalmi hivatalokhoz. Egy rossz, kényelmetlen ülés agyoncsaphat bármilyen ígéretes túrát, és közel sem minden motorosnak jelenti ugyanazt a jó nyereg, ezért aztán egészen életképesnek tűnik az ötlet.

Maga az alapként szolgáló ülés elöl keskenyebb, hátrafelé szélesedik. Állítás közben a legkeskenyebb részén nincs változás, ehelyett a hátsó felét lehet csak variálni. Az ábrákon az is látszik, hogyan érik ezt el: itt a nyereg két részből áll, ezeknek az egységeknek a távolságát lehet szabályozni. Mindezt az üléspárna szépen elfedi, és természetesen olyan megoldáson dolgoznak, hogy a párnának és a huzatnak ne kelljen túlságosan megnyúlni állítás közben.

Jó esély van rá, hogy nemcsak kézi, hanem elektronikus állítási lehetőséget is fejlesztenek az üléshez, így ha kezd kényelmetlenné válni, akkor akár megállás nélkül, a kormánynál elhelyezett kezelőszervekről is változtatni lehet a szélességet. Noha a vázlatok egy GS-en mutatják be, arról ugyanakkor még meglehetősen korai lenne beszélni, hogy mely modelleken és mikor jelenhet meg a fejlesztés.