Cserélhető aksis robogó a Yamahától

2022.01.25. 11:50

Az elektromos gépek világában tett egy újabb lépést előre a Yamaha azzal, hogy bemutatták az EMF villanyrobogót, méghozzá könnyedén cserélhető akkumulátorral. A hasonló megoldások kulcsfontosságúak lehetnek az elektromobilitás terjedésében, hiszen enyhítik a hatótávpara és a hosszú töltési idők okozta fejfájást.

Az EMF egyébként teljesítményét tekintve nagyjából a 125-ösök szintjét hozza, villanymotorjának teljesítménye 7,6 kilowatt, vagyis picivel több mint 10 lóerő, ehhez van 26 newtonméternyi nyomatéka is. Állítólag 3,5 másodperc alatt gyorsul ötvenre, a végsebességét még nem hozták nyilvánosságra, de ebben a műfajban ez nem is igazán lényeges adat.

Sokkal érdekesebb lenne tudni, hogy mekkora az akkucsomag kapacitása, és hogy azzal hány kilométert tud megtenni két töltés között, de ilyen információkkal egyelőre nem kényezteti az érdeklődőket a japán gyártó. Az viszont biztos, hogy az aksi könnyen hozzáférhető, percek alatt cserélhető, ehhez pedig a Yamaha a Gogoro hálózatát is használni fogja.

Megtehetik, a hírek szerint ugyanis közös akkumulátor-technológiát alkalmaznak, vagyis a Yamaha EMF és a Gogoro villanyrobogóiban lévő pakkok csereszabatosak egymással.