Ducati Unica: ha egyedi gépet akarsz

2022.02.01. 07:13

Ha motorépítésről és customokról van szó, talán nem a Ducati az első név, amely eszünkbe jut. Persze most sem arra kell gondolni, hogy valami merész hónaljszárítóval vagy majomringatóval kínálnak meg egy porig ültetett Panigalét, de az olasz gyártó elindította Ducati Unica nevű programját, amellyel azoknak próbálnak a kedvében járni, akik egy kicsit szeretnének kitűnni a tömegből. Már amennyire egy bármilyen Ducati tömegcikknek számít egyáltalán.

Lényeg, hogy az egyedivé varázsolásban részt vesz a Centro Stile Ducati, vagyis a központi formatervező részleg is, így közösen megtalálják azt a megoldást, ami a motorosok elképzeléseit a márka formanyelvéhez és filozófiájához igazítja. Lehet játszani bizonyos határok között az anyaghasználattal, a színekkel és egyéb apró módosításokkal, kiegészítőkkel.

A munka minden szakaszát részletesen dokumentálják, az ügyfél pedig személyes látogatások alkalmával is meggyőződhet arról, hogy minden a tervek szerint halad. A motorokhoz pedig egyediséget igazoló tanúsítvány is jár, így mindenki biztos lehet abban, hogy a program keretein belül nem készül két egyforma Ducati.

A gyáriak egy mintaprojektet is bemutattak: az 500 darabos limitált szériában készülő Superleggera V4 utolsó darabját faragták át Dave Enders megrendelésére, aki igazán márkahű ügyfél, több korábbi csúcsmodellt is a garázsában tudhat. Ezt az egyedi példányt a Lamborghini Aventador SVJ ihlette. Maga a program 2023-tól lesz elérhető, egyelőre csak Észak-Amerikában.