Fazzio: hibrid robogó a Yamahától

2022.02.01. 07:13

Autóknál már elég elterjedt a hibrid, plug-in hibrid és lágy hibrid technológia, utóbbi konkrétan annyira, hogy vannak már márkák, akik nem is kínálnak benzinmotort enyhe rásegítés nélkül Motoron ez még nem igazán jellemző, de most a Yamaha bemutatott egy hibrid robogót, a Fazziót.

fazzio.png

A pofás, retró stílusú gépet – amely házon belül talán a Vino szellemi örökösének tekinthető – 125 köbcentis egyhengeres hajtja, 8,2 lóerőt és 10,6 newtonmétert tud, és rendes robogóhoz illően CVT-je van. Ami a hibridséget illeti, egy úgynevezett Smart Motor Generator segít be elinduláskor és gyorsításkor, vagyis nagyjából a lágy hibridek működési elvét fedezhetjük fel itt. A zaj- és környezetterhelést start-stop rendszer segítségével próbálják lejjebb szorítani.

A hajtástól elvonatkoztatva is ad még pár modern extrát a Fazzio, így okoskulcsot, ledes lámpákat, LCD-kijelzőt, okostelefonos csatlakoztathatóságot és USB-portot is kapunk. Az ülés alatt egész méretes, 17,8 literes tároló bújik meg, de egyébként is igyekeztek tárolórekeszekkel és akasztókkal praktikussá tenni a robogót.

A modellnek még az ára sem rossz, átszámolva nagyjából félmillió forintot kérnek érte, kis szépséghiba viszont, hogy nem forgalmazzák nemcsak nálunk, de még a közelünkben sem: egyelőre a délkelet-ázsiai piacokon terveznek vele.