Titánvázas csoda a különleges CCM Spitfire

2022.02.03. 09:32

Tavaly ünnepelte fennállása ötvenedik évfordulóját a CCM, de úgy gondolták, erre az esztendőre is tartogatnak még jubileumi különlegességet. Ennek jegyében a Spitfire-ből készült el a Heritage '71, amely a cégalapító Alan Clews úttörő munkássága előtt tiszteleg.

Már a modellnév is az 1971-es alapításra utal, és bizonyos szempontból ez is az elsőnek számít a CCM történetében. Ez ugyanis a legelső titánvázas motorkerékpárjuk, ez pedig egyúttal 38 százalékos súlycsökkentést jelent, kizárólag a vázat tekintve. A Dymag kerekeknek köszönhetően a rugózatlan tömegek is 12 kilóval csökkentek. Így folyadékokkal feltöltve, de üzemanyag nélkül 136 kilót nyom a Heritage '71.

A titán felhasználása persze nem korlátozódik kizárólag a vázra. A 600 köbcentis, 62 lovas egyhengereshez titánkipufogót társítottak, méghozzá kézzel készítették 64 elemből. Ezen kívül szénszálas alkatrészeket is felhasználtak a motorkerékpáron, a lézergravírozott tanksapka pedig a sorszámot viseli. A futómű Öhlins Blackline, a fékek a Brembótól jönnek, a markolatok a Rizomától, és van aktív kanyarfényszóró is.

A jubileumi gépet az MCN London Motorcycle Show-n állítják majd ki élőben, és már az ára is ismert. 28 995 angol fontot, vagyis bő 12 millió forintot kérnek érte.