Az Aprilia és a Ducati vitte a prímet a hivatalos MotoGP-teszten

2022.02.08. 10:01

Pár napja megírtuk a MotoGP-szezont megelőző első, több csapatot is felvonultató privát teszt eredményeit, és jól látszott, hogy az Apriliák tempója biztató, Maverick Viñalest és Aleix Espargarót a többiek megközelíteni is csak alig-alig tudták. A jó forma kitartott a hivatalos szepangi tesztre is.

23-enea-bastianini- a1x3528 0.big

Az első nap kifejezetten erősen sikerült a két gyári Aprilia számára. Alig több mint egyetlen századmásodperc döntött kettejük közt, méghozzá Espargaró javára, de Viñalesnek sem volt oka búslakodni. Mögöttük Alex Rins zárt a Suzukival, majd jött két ducatis, de meglepetésre nagyon nem a gyári menők: Bastianini a Gresinivel és Zarco a Pramackal. Legjobb yamahásként a címvédő Fabio Quartararo csak hatodik lett, bő hat tizeddel lemaradva.

Az újoncok közül Raúl Fernandez a 13., Remy Gardner 24., míg Darryn Binder csak a 25. helyen zárt, miközben Valentino Rossi csapata a Ducatival egy 10. és egy 18. pozíciót hozott, Marco Bezzecchi jócskán megverte Luca Marinit. Fabio Quartararo legnagyobb tavalyi riválisa, Pecco Bagnaia csak 19.-ként zárt, míg a másik gyári ducatis, Jack Miller 22. lett. A tavalyi idény utolsó futamait sérülés miatt kihagyó Marc Márquez ellenben nagyon biztató nyolcadik időt motorozott.

A második napon valamelyest borult a sorrend. Ezúttal a Ducati volt a leggyorsabb, egészen pontosan Enea Bastianini tudta felülmúlni Aleix Espargarót, az 1:58.131-es ideje pedig az egész hétvége legjobbja volt, nem mellesleg Fabio Quartararo 2019-es pályacsúcsánál is jobb. Általánosságban is elmondható, hogy nagyot gyorsult a mezőny az előző naphoz képest: az első nyolc futott gyorsabb kört, mint a szombati győztes.

Közben nagyon úgy tűnt, a Yamahát Fabio Quartararón kívül senki nem tudja megzabolázni. A franciák első világbajnoka így is csak hetedik lett, közel két tizeddel lemaradva Bastianinitől, de a többiek, Crutchlow, Dovizioso, Morbidelli és Binder is csak 1:59-en kívül futottak.

Az előszezon programja ezen a hétvégén Indonéziában, a Mandalika International Street Circuiten folytatódik, az új idény márciusban, Katarban rajtol.