Börtönbe mehet a Norton ex-vezére

2022.02.11. 09:34

A Norton történetének utóbbi fejezete finoman szólva sem volt sikersztori, elég talán, ha csak a borzasztó minőségben összeszerelt V4 SS-re emlékszünk vissza. Most nagyon úgy néz ki, hogy az indiai TVS irányítása alatt rendeződnek a dolgok, legalábbis elkészült a V4 SS átfésült változata az SV, és felépült az új, minden igényt kielégítő gyár is. Viszont az ex-vezér Stuart Gardner körül még nincs minden rendben.

4 TP TEM 060818Norton 07

Úgy tűnik ugyanis, hogy irányításával nem csupán a márka siklott teljesen félre, hanem a nyugdíjakkal is trükközött. Három különböző konstrukcióban is ő volt a nyugdíjalap-befizetések egyetlen, kizárólagos vagyonkezelője, és ezeknek a megengedettnél nagyobb hányadát, több mint öt százalékát fektette be a Norton Motorcycle Holdings Ltd.-be. Márpedig saját vállalkozásba ennyit nem lett volna szabad.

Minderre akkor derült fény, amikor 2020-ban kitudódott, hogy a Norton nyugdíjalapjaiban 14 millió angol fontos, vagyis közel hatmilliárd forintos hiány keletkezett. Az ombudsman még abban az évben kötelezte Garnert a visszafizetésre. Mivel a jelenlegi Norton már egy teljesen új vállalat, ezt a tartozást nem lehet nekik továbblőcsölni, tettéért Garnernek kell felelnie. Akár két év börtönt is kaphat.