Részben újraaszfaltozzák az indonéz pályát

2022.02.16. 10:57

Hétfőn mi is megírtuk a hétvégi hivatalos MotoGP-teszt eredményeit, az indonéziai körözgetés azonban nemcsak azért érdemelt említést, mert az utolsó ilyen lehetőség volt a szezonrajt előtt. Sajnos volt némi negatív visszhang is, a pilóták ugyanis a pálya minőségére panaszkodtak. Sok helyen – sőt, szinte mindenhol – koszos, sáros volt az aszfalt, Pecco Bagnaiát karon is találta egy felcsapott kavics.

Pecco-Bagnaia-MotoGP-Mandalika-Ducati-Corse-scaled

Mindez ráadásul nem csupán akut problémát jelentett a csapatoknak és motorosoknak: elsősorban a féktávokon és kanyarkimeneteknél a burkolat is gyorsabban elhasználódik emiatt, aminek már látható nyomai is vannak a pályán. Versenypálya-építésben tapasztalattal bíró szakemberek szerint az egészet a nem megfelelő minőségű sóder használata okozhatta, az ugyanis már az aszfaltozáskor rossz helyre keveredett, most pedig azt forgatják ki a versenygépek.

Mindenesetre a FIM bejelentése alapján a Mandalika versenypályát működtető Indonesia Tourism Development Corporation hajlandó lépéseket tenni az ügyben, így az aszfaltcsík jelentős része, az 5-ös és 17-es kanyar közötti szakasz új burkolatot kap hamarosan. Méghozzá úgy, hogy a március 20-i hétvégén esedékes MotoGP-futamra már felkészülten várhassák a mezőnyt.

Az indonéz pálya egyébként teljesen új helyszínnek számít, tavaly ősszel adták át, de a Superbike-vébé mezőnye már ment rajta. Igaz, akkor is felröppentek a mostanihoz hasonló panaszok. A burkolat minőségétől eltekintve azonban a motorosok élvezetes, gyors és technikás pályának tartják a Mandalika International Street Circuitet.