400 fölötti sebességről álmodozik a Lightning

2022.02.21. 11:53

A Lightning Motorcycles neve ismerősen csenghet, ha másért nem is, legalább azért, mert az első gyártók között készítettek komolyan vehető elektromos motorkerékpárt. 2014-ben leleplezték az LS-218-at, amely a típusnévben is megjelenő 218 mérföld per órás, azaz 350 km/h-s végsebességével a világ leggyorsabb utcán is használható, sorozatgyártású gépének címére pályázott.

Lightning-LS-218-All-Electric-Superbike-0-1024x683

Úgy fest, mernek még nagyobbat álmodni, a céljuk ugyanis most a 250 mérföldes óránkénti sebesség átlépése – ez átszámítva kicsivel 400 km/h fölötti tempót jelent. Ezzel aztán neki is veselkednének a leggyorsabb kereskedelmi forgalomban kapható motorkerékpár cím megszerzésének, a vonatkozó sebességrekord megjavításának.

Ehhez eszközként tekintenek a nióbium nevű átmenetifém széles körű használatára. Az előnyös tulajdonságokkal bíró anyagot alkalmazzák többek közt az Extreme E-ben is, ahol a versenyautók vázának csöveit állítják elő belőle. A Lightning éppen ezért a világ legnagyobb nióbium-beszállítójával, a CBMM-mel szövetkezett.