Lenyomja a pályamotor a Ferrarit a világ leghosszabb függőhídján?

2022.03.22. 09:55

A napokban adták át Törökországban az 1915 Canakkale hidat, amely rögtön világrekordot is döntött. A két hídfő közötti távolsága 2023 méter, utalva ezzel arra, hogy jövőre lesz százéves a Török Köztársaság. A pillérek 318 méter magasak, az átkelő teljes hossza 4,6 kilométer, és a Dardanellák fölött húzódva Európát köti össze Ázsiával. A mögötte rejlő politikai ideológiába nem mennénk bele, de Erdogan török elnök gigaprojektjei közé tartozik. Számunkra viszont sokkal érdekesebb, hogy az ország két Superbike-ikonja is felavatta.

A WSBK tavalyi bajnoka, Toprak Razgatlıoğlu, valamint menedzsere, az ötszörös Supersport-világbajnok Kenan Sofuoğlu feszült egymásnak egy nem hétköznapi megmérettetésen. Kézenfekvő lett volna, ha mindketten versenymotorra pattannak, de sokkal érdekesebbnek tűnt, hogy egy autót engedjenek össze egy motorkerékpárral.

Így végül Sofuoğlu ült fel egy kifejezetten versenypályára való Kawasaki Ninja H2R nyergébe. Összeszokott párost alkotnak, hiszen 2016-ban ugyanilyen felállásban megdöntötték a szériamotorok sebességrekordját, ráadásul azt is egy hídon tették, az isztambuli Osman Gazi hídon. A regnáló világbajnok, Razgatlıoğlu pedig egy Ferrari SF90 Stradaléba szállt, az olaszok 1000 lóerős, hibrid szuperautójába.

Elindulásnál persze Sofuoğlunak volt nehezebb dolga, keményen kellett küzdenie azért, hogy az első kerék az aszfalton maradjon, a gépet pedig kontroll alatt tudja tartani. Amikor viszont ezeken a másodperceken túllendült, a Ferrarinak esélye sem volt.