Ilyen lesz a Peugeot tereprobogója

2022.03.31. 11:12

A tereprobogó ötlete nem teljesen újszerű, már a hatvanas években is létezett ilyen, a Honda a Trail Cubbal és a Hunter Cubbal tulajdonképpen úttörőnek számított. Ott volt aztán a Yamaha BWS, amelyet nemrég feltámasztottak, meg persze a Honda X-Adv, valamint a tavalyi EICMA-n bemutatott ADV 350 – hogy csak néhányat említsünk. A Peugeot-nál is úgy érezték, ideje elkészíteniük a saját variációjukat.

Neve ugyan még nincs az indiai Mahindra érdekeltségébe tartozó francia gyártó újdonságának, viszont az első képek már nyilvánosságra kerültek, ezek a típusjóváhagyáshoz szükséges anyagból szivárogtak ki. Ezeken jól látszik, hogy a Honda hasonló stílusú robogóihoz hasonlóan a szögletes formák mellett tettek hitet, a fejidom egy agresszív madár ábrázatát mutatja, a csőr helyén egy sárvédőkezdeménnyel, valójában azonban a megszokott helyen található a sárvédő, nem emelték magasra.

A kipufogócső elvezetése meg aztán végképp megkérdőjelezi a terep-előtagot a tereprobogó szóból. Azt azért itt mindenképpen jegyezzük meg, hogy ezek a képek még nem a kész motort, hanem a számítógépes terveket mutatják, így könnyen lehet, sőt valószínű, hogy végeredményben nem pont ilyen lesz a kipufogórendszer, ennek nemcsak a könnyebb terep, de még egy magasabb szegély is áthatolhatatlan akadályt jelentene.

Ami a műszaki részét illeti, a blokk vélhetően egy az egyben a Metropolis 400i-ből származik, abból a háromkerekűből, amelyet sikerrel torpedózott meg szabadalomsértésre hivatkozva a Piaggio. Mondjuk, nem is a motorblokkal volt bajuk az olaszoknak. Ez 36 lóerőt és 38 newtonméteres csúcsnyomatékot jelent, miközben persze sokkal könnyebb is lesz ez a gép, mint a bonyolult első futóművel szerelt Metropolis. Emellett fordított villát, fűzött küllős kerekeket, valamint aránylag hosszú tengelytávot mutatnak a tervek. És noha robogóról van szó, nem klasszikus trepnin pihentetjük a lábunkat.

Egyébként a képeken szereplő robogón már rajta vannak a tükrök, vannak lámpái, sőt még a rendszámtartó is helyet kapott rajta. Tehát jó eséllyel nem tanulmányt, hanem kapásból szériamotort mutatnak majd a franciák, a bemutató valószínűleg nincs túl messze.