Szigorúan versenypályára: Aston Martin Brough Superior

2022.04.04. 12:11

Még 2019-ben mutatta meg először közös projektjét a Brough Superior és az Aston Martin. És amikor két luxusmárka találkozik, abból biztosan nem kis köbcentis népmotor kerekedik, tehát már az első pillanatoktól tudni lehetett, hogy a semmitmondó nevű AMB 001 meglehetősen exkluzív és igen drága lesz.

A közel százezer eurós, azaz közel negyvenmillió forintos gépet kizárólag versenypályára szánják, de kár lenne azt gondolni, hogy abban a közegben ez egy tényleg ütőképes célszerszám lehet. Bár az ereje meglenne hozzá, de a rengeteg luxuskörítés inkább gátat jelent, és persze azt is nehéz elképzelni, hogy egy ilyen motorkerékpárt bárki is így akarna kínozni.

A teljesen új fejlesztésű, szénszálas monocoque vázba a Brough 997 köbcentis V2-esének turbósított változatát szerelik, így 180 lóerőt tud, amire 180 kilogramm jut. Egyébként amerre a szemünk csak tévedhet, krómok, szénszálas elemek, rozsdamentes részletek tűnnek fel, felniket alumíniumból kovácsolták. Ráadásul minden egyes példányt a vevő egyedi megrendelése szerint véglegesítenek, nem lesz tehát két egyforma.

Összesen mindössze száz darabot készítenek az AMB 001-ből a franciaországi Toulouse-ban. Ezek 98 ezer euróba, vagyis bő 36 millió forintba kerülnek, de 90-nek már így is megvan a gazdája. Egyelőre az első harmincat szállították le, jutott belőle Japánba, Észak-Amerikába, Szingapúrba, valamint Ausztráliába is.