Új bűnözési hullám: lopják az elektromos motorok akkuit

2022.04.20. 10:36

Sajnos a járművek és azok alkatrészeinek ellopása elég régi probléma. Autóknál például egy időben sláger volt a rádiók miatti feltörés, de sokak visszatérő rémálma az is, hogy téglákra ültetve találják kocsijukat, amelyről hiányoznak a kerekek, esetleg a fékek is. Az utóbbi években a katalizátorra is komplett bűnbandák szakosodtak, de a technika fejlődik, az elektromos autókon és motorokon például már kipufogórendszerre sincs szükség, ezért a tolvajok is más után néztek.

2022-yamaha-neo-s---battery-pack

Az elektromos motorkerékpárokból és robogókból például az egyik legdrágább részegységet, az akkumulátort szeretik kiemelni. Több országban is jelentek már meg kifejezetten erre specializálódott tolvajok, de az egyik legfertőzöttebbnek Olaszország számít. Milánóban 12 embert tartóztattak le, akik főként a járműmegosztó szolgáltatásokban használt robogókra és e-bike-okra csaptak le.

A kiszerelt akkukat aztán vagy a feketepiacon értékesítették, vagy egyszerűen csak gyanútlan ügyfeleknek adták el felújított használt aksiként hirdetve azokat. Sok esetben egyébként nem is feltétlenül olyan egyszerű eltulajdonítani, majd továbbpasszolni ezeket, mert bizonyos védelmi intézkedéseket ki kell iktatni, az akkucsomagokat a gyártók gyakran kimondottan ahhoz az egy példányhoz párosítják. Könnyebb a meló akkor, ha hordozható és cserélhető egységekről van szó.

Hogy a probléma nagyságát érzékeltessük, érdemes kiemelni a milánói City Scoot járműmegosztó eseteit. Ők 2020-ban észleltek először ilyen bűncselekményt a hálózatukhoz tartozó gépeknél, azóta összesen 600 aksival rövidítették meg őket. Ezek egyenként kábé ezer eurót értek, tehát a kár értéke összesen 600 ezer euró, átszámolva 223 millió forint. Plusz a működésképtelen járművek miatti kiesések.