2022.04.21. 09:21

Igazi gyorsasági motoros legendákat is láthat a közönség az idei goodwoodi Festival of Speeden. Ebben az évben a rendezvény a technológiai fejlődésre koncentrál, mottója: The Innovators – Masterminds of Motorsport, avagy Az újítók – a motorsport zsenijei. Emellett természetesen a hagyománytiszteletnek, a múlt nagyjainak sem fordítanak hátat.

Fotó: MotoGP
Fotó: MotoGP

Díszvendégként lesz jelen a FoS-en Wayne Rainey, az 500 köbcentis géposztály háromszoros világbajnoka. Sőt, motorra is ül, a rendezvény hegyi felfutó pályáján hajtja meg azt a Yamaha YZR500-ast, amellyel 1992-ben vébét nyert. Ez már csak azért is nagy dolog, mert Rainey az 1993-as misanói futamon egy szerencsétlen bukás következtében lebénult, és soha nem tudott lábra állni. A motorsporttól nem szakadt el teljesen, volt csapatvezető, valamint gokartozott is, kézi vezérlésűre átalakított géppel. De versenymotorra azóta most ülhet fel először, a Yamaha külön neki alakította át az YZR500-ast.

Csatlakozik hozzá még három igazi motorsportikon. Ott lesz Goodwoodban az ötszörös 500-as bajnok ausztrál Mick Doohan, valamint az 1993-as győztes Kevin Schwantz is. Utóbbi ugyebár pont abban az évben lett aranyérmes, amikor Rainey elszenvedte azt a borzasztó balesetet, éppen ezért kényszerült kiszállni a versenyfutásból. De ők hárman egyébként is évekig rivalizáltak a királykategóriában. Végül pedig egy másik korszak zsenije, az immár hetvenéves Kenny Roberts is elfogadta a meghívást. Ha pedig már kapcsolatok: Roberts a visszavonulása után csapatot igazgatott, Rainey pedig előbb a 250-eseknél, majd az 500-asoknál is a versenyzője volt.

Az tehát borítékolható, hogy nagy pillanatoknak nem lesz híján az idei Festival of Speed sem, amit június 23. és 26. között rendeznek.