MT-15 V2: ez a Yamaha nem az, aminek hangzik

2022.04.21. 10:40

A Yamaha MT-sorozata szinte minden szegmensét lefedi a naked bike-piacnak. Idehaza az MT-125 jelenti a belépőszintet, a csúcsot pedig az MT-10, valamint annak SP-variánsa képviseli, összesen héttagú a kínálat. Viszont vannak országok, ahol kicsit más a paletta, Indiában például nemrég bemutatták az MT-15 V2-t.

gallery01

Első hangzásra furcsa a név, mintha csak azt sugallná, hogy egy nagy V2-esről van szó, ami akár az ázsiai modellsorozat tetejét képviseli. Legalábbis a kétjegyű típusjelzések mifelénk növekvő számsorrendben skálázódnak (leszámítva a ma már nem kapható MT-01-et). Csakhogy aki az indiai Yamaha-palettára is rálát, tudja, hogy ott eddig is létezett MT-15, de nem csúcsmodellként, hanem a sorozat második legkisebb, 155 köbcentis tagjaként. Az MT-15 V2-nél ebből kifolyólag a V2 sem azt jelenti, hogy kéthengeres, V-elrendezésű blokk hajtja, hanem egyszerűen csak a frissítésre utal. Ezért jobb is a fenti plakáton használt Version 2.0 megnevezés.

Tehát ebben is 155 köbcentis egyhengerest találunk, mégpedig változó szelepvezérléssel, amelyben a váltás 7400-as fordulaton történik. Ettől alacsony tartományban nyomatékosabb a motor, és nagyjából a teljes fordulatskálán egyformán erősnek érződik. 18 lóerőt és 14 newtonmétert tud. Ehhez rásegítős csúszókuplung is jár, a váltó hatfokozatú.

A megállásról elöl 282, hátul 220 milliméteres tárcsa gondoskodik, kétcsatornás blokkolásgátlóval. A lényegi különbség az előző generációs MT-15-höz képest a futóműben keresendő, ugyanis a hagyományos villát fordítottra cserélték, a hátsó lengővilla pedig alumíniumból készült. Összességében stabilabb és ügyesebb gépet ígérnek ezeknek köszönhetően. A módosítások a száraz tömeget illetően egy kilogrammnyi gyarapodást eredményeztek.

Az MT-15 V2 kimondottan az ázsiai piacra készült, ahol nemcsak a kezdő motorosok, hanem az ingázók kedvence is lehet. Teljesíti az ottani BS6-os kibocsátási szintet, ám nem a hatályos Euro-normák alapján fejlesztették, és nem is várható európai forgalmazása.