Rea kettőt nyert, de Bautista is örülhetett

2022.04.25. 06:49

Igen mozgalmas motorsporthétvégén vagyunk túl, mivel a portugáliai MotoGP-nagydíjon kívül a Superbike-ban is vébéfutamot rendeztek. A WSBK mezőnye Assenbe látogatott, ahol az időmérőn a címvédő Toprak Razgatlioglu volt a leggyorsabb. Méghozzá elég meggyőző fölénnyel, miután majdnem öt tizedet vert Lowesra, míg Jonathan Rea harmadik, az első forduló nagy nyertese, Alvaro Bautista pedig ötödik helyen zárt. A sérülésből visszatérő van der Mark a 15. időt motorozta BMW-jével.

Az első főfutam rajtját a török világbajnok kapta el a legjobban, a legnagyobbat pedig talán Lowes vesztette, az ötödik helyre zuhanva. A második körben aztán Razgatlioglu és Rea kezdett elnyúlni a többiektől, utóbbi aztán a vezetést is át tudta venni. A táv felénél Lowes műszaki hiba miatt kiállni kényszerült, az éllovasok viszont megkapták a nyakukba Bautistát. A hajrához közeledve Razga állt az élre, de Rea visszaelőzte, aztán az északír Bautistával meccselt a győzelemért. Azt meg is szerezte, harmadikként Razgatlioglu futott be mögöttük.

A sprintversenye n megint Razga rajtolt jól, de ismét hamar megkapta a nyakába Bautistát és Rea-t. A hatodik körben mindketten megelőzték, és bár a spanyol egész sokáig vezetett, végül Jonathan Rea az utolsó körben lenyomta őt. Az északírek élő legendája századik futamgyőzelmét ünnepelhette a Kawasaki színeiben.

A második főfutam elképesztő fordulatokat hozott. A rajtnál ismét Toprak Razgatlioglu tört az élre, ezúttal a másik gyári yamahás, Locatelli társaságában. Utóbbit aztán Rea és Bautista hamar maga mögött hagyta, így ismét összeállt a hétvége nagy triója. Viszont itt most a spanyolnak volt némi szerencséje, mivel Razga és Rea egy csata során összeakadt, a török vette szélesre a kanyart. Mindketten elestek, folytatni sem tudták. Ekkor Iker Lecuona tört az élre a Hondával, ám nem tudott lépést tartani a ducatis Bautistával, valamint a yamahás Locatellivel. A végső sorrend tehát a Bautista-Locatelli-Lecuona lett.

A hétvége nagy nyertese tehát Alvaro Bautista lett, mert bár Rea két futamot – az elsőt és a superpole-t – nyert meg, a spanyol versenyző három dobogót söpört be. Így a bajnokságot is vezeti 109 ponntal (Rea – 91 pont; Razgatlioglu – 64 pont). És bár elég messze még a vége, nagyon úgy fest, háromesélyes lesz az idei bajnokság.

Fotók: WorldSBK